Porsche M5 Hírek

Álmai autóját keresi? Akkor jó helyen jár a Volkswagennél. Válasszon azonnal elvihető, új autóink közül vagy állítsa össze a kívánt modellt elképzelései szerint.

  1. Hírek
  2. 20 éve Golf R – Különleges exkluzív modellváltozattal ünnepli e mérföldkövet a Volkswagen R
2022.06.03.
Újdonság a Volkswagentől

20 éve Golf R – Különleges exkluzív modellváltozattal ünnepli e mérföldkövet a Volkswagen R

Jubileumi modellel ünnepli a Volkswagen a Golf R huszadik születésnapját

VW

Wolfsburg/Budapest, 2022. június 3. – A világ egyik legsportosabb kompaktmodelljével jelent meg a Volkswagen 2002 nyarán a piacon: az első Golf R323 177 kW (241 LE)3, teljesítményű, 3,2 literes hathengeres motorjával (VR6) a legerősebb Golfként mutatkozott be, amit a Volkswagen addig valaha is készített. Összkerékhajtással, magas színvonalú menetdinamikai képességekkel, exkluzív dizájnnal és felszereltséggel – kategóriája, azaz a „Golf-kategória” egyfajta „technikai világítótornyaként” érkezett. A Golf R323 egy csapásra meggyőzte a vásárlókat és a tervezettnél háromszor nagyobb darabszámban kelt el. Azóta a Volkswagen-ábécé leggyorsabb betűje immár világméretű rajongótábort örvendeztethet meg a márka legsportosabb és érzelmekben leggazdagabb modelljeivel. Eddig több mint 260 ezer R-modell talált gazdára világszerte, s a Volkswagen R most a Golf R „20 Years”1 jubileumi modellváltozattal ünnepli a Golf R huszadik születésnapját.

Erősebb, aktívabb, érzelemdúsabb – A Golf R immár hagyományosan minden idők legsikeresebb Volkswagen-sorozatának legerősebb modellje. 235 kW (320 LE)2 teljesítményű turbófeltöltésű motorjával (TSI) már a jelenlegi Golf R2 ereje is határozottan kimagaslik a „klasszikus” Golf nyolcadik generációjából, a Golf R „20 Years”1 azonban mindent felülmúl hajtástechnikájával, ami eddig Golf márkanév alatt valaha is a piacra érkezett. 245 kW (333 LE) teljesítményű, 2,0 literes, négyhengeres turbómotorjával 13 lóerővel erősebb, mint a jelenlegi Golf R2 – s ezzel minden idők legerősebb Golfja.

Exkluzív performance-megoldások – A Golf R „20 Years”1 ereje már beindításkor is igencsak hatásosan nyilvánul meg. A vezető által választható Érzelemdús indítás (Emotion Start) funkciója akár 2500-as percenkénti fordulatszámig lendülő, kezdeti gázfröccsöt aktiválva gondoskodik vérpezsdítő akusztikai hatásokról, még intenzívebbé téve a jellegzetes „R vezetési élményt”. Manuálisan felkapcsolva az S és S+ menetfokozatokba, a DSG sebességváltó a jobb oldali kapcsolóbillentyű minden egyes meghúzására jól érzékelhető visszajelzéssel szolgál a váltómű és a hajtásrendszer felől. Az optimalizált motorhangolás mindemellett különösen spontán terhelésváltásokat tesz lehetővé. A turbófeltöltő a megfelelő előterhelés révén a motor részterhelési üzemállapotai során is folyamatosan kellő fordulatszámon dolgozik, így dinamikusabb vonóerő-karakterisztikát tesz lehetővé a gyorsítások alkalmával. A motorféküzemben nyitott fojtószelep szintén a dinamikusabb menetteljesítményeket szolgálja, a gázelvételt követő újbóli gyorsításkor ugyanis a motor forgatónyomatékának gyorsabb felépülésével jól érzékelhetően érzékenyebb gázadási reakciókat kölcsönöz az erőforrás számára. A Golf R „20 Years”1 ennek megfelelően még dinamikusabban és stabilabban viselkedik a sportos menethelyzetekben.

Különleges performance-megoldásai (Performance Features) már új korában igazi gyűjtői különlegességgé avatják e speciális modellváltozatot. A Golf R „20 Years”1 2022. május 24-én tarja világpremierjét, s csupán korlátozott ideig, 2023 közepéig szerepel a Volkswagen kínálatában.

R-Performance megoldások már alapkivitelben – A Golf R „20 Years”1 szériafelszerelésként kínálja a Golf 8 R kínálatából ismert „R-Performance” csomag műszaki megoldásait, mint például a Járműdinamikai menedzsmenttel (Vehicle Dynamics Manager) kombinált R-Performance kerekenkénti forgatónyomaték-szabályzás (R-Performance Torque Vectoring) technikáját, valamint a „Special” és a „Drift” további menetprofilokat. Az összeállítás exkluzív dizájnkülönlegességekkel is igényesebbé teszi az új modellváltozatot, a hátsó tetőlégterelő például e modell versenysport-karakterét hangsúlyozza. A Golf R „20 Years”1 alapkivitelében 19 col peremátmérőjű, „Estoril” dizájn szerinti könnyűfém keréktárcsákkal gördül le a szerelőszalagról.

Az első Volkswagen valódi karbonbetétekkel belterében – A műszerfalon és az ajtókárpitokon – újabb premier – már alapfelszerelésként valódi szénszálerősítésű műanyag (Genuine Carbon) dekorbetétek tűnnek fel, a Golf R „20 Years”1 ugyanis az első Volkswagen e különösen igényes dizájnelemekkel. A jubileumi modell kék R-logókat is hordoz utasterében, például a multifunkciós sportkormányon („6 óra” állásnál), de a kulcsborításon is megjelenik, jelezve, hogy ez a kulcs egy igazán különleges járműhöz tartozik.

Gyártás Wolfsburgban – Amint minden Golf-modell, a Golf R „20 Years”1 is a wolfsburgi üzemben, azaz a Golf otthonában készül. A Golf R „20 Years”1 2022 közepétől érkezik a márkakereskedőkhöz, és különböző európai piacokon, valamint néhány egyéb piacon és Észak-Amerikában jelenik meg a kínálatban.


A Golf R „20 Years”1 – Maximális erő, még több érzelem


Versenysport-karakter az utcán – A Golf R „20 Years”1 a márka versenysport-gyökereit testesíti meg és mindazt, ami az R márka modelljeit jellemzi. A különleges modellváltozat 10 kilowattal (13 LE) produkál többet, mint a „normál” Golf 8 R, 245 kW (333 LE) motorteljesítménnyel és még dinamikusabb menetteljesítményekkel. Emellett az opcionális Érzelemdús indítás (Emotion Start) funkció is rendelkezésre áll, amely indításkor röviden akár 2500-as percenkénti fordulatszámig pörgeti fel a motort, a 2.0 TSI erőforrás akusztikai képességeit állítja középpontba. Optimalizált motorhangolásának köszönhetően a különleges modellváltozat még dinamikusabban és stabilabban viselkedik a sportos menethelyzetekben.

„Special” és „Drift” menetprofilok már alapkivitelben – A „Special” menetprofilt a Nürburgring Nordschleife-szakaszán fejlesztették ki, minden meghatározó hajtásrendszer-paraméterét – a 4MOTION összkerékhajtást is beleértve – az igényes versenypályákra adaptálva. Az eredmény pedig a hatékony vonóerőátadási képességek és a fokozott menetstabilitás mellett elérhető nagyobb kanyarsebességekben mutatkozik meg. A zárt pályákra konfigurált „Drift” menetprofillal maradéktalanul megtapasztalhatók a Golf R „20 Years”1 performance-hajtásrendszerének képességei. Az Elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC) modellspecifikus szabályzása – automatikus váltás az ESC Sport üzemmódra – és az összkerékhajtással megvalósított vonóerőelosztás – „Drift” beállítás az R-Performance kerekenkénti forgatónyomaték-szabályzással (R-Performance Torque Vectoring) kiegészített 4MOTION összkerékhajtás rendszerében – révén célzott túlkormányozottsággal kiváltott és pontosan kontrollálható drift-manőverekre is lehetőség nyílik.


Külső megjelenés – Markáns és kifejező

Összetéveszthetetlen R-dizájn – A Golf R „20 Years”1 fekete hűtőrácsán is szembeötlő a kék R-logó, amely immár bevezetése óta a különösen erős és exkluzív modellek szinonimája a Volkswagennél, s amely az első sárvédőkön és a csomagtérajtón is feltűnik.

Autózás kifejező stílusban – A Golf R „20 Years”1 alapkivitelében 19 col peremátmérőjű „Estoril” könnyűfém keréktárcsákkal készül, amelyek polírozott küllőinek külső felületén az új fekete/kék színváltozat alkot sportos és elegáns kontrasztot, még letisztultabb megjelenést kölcsönözve az autó számára. Opcióként a könnyűfém keréktárcsák akár teljes egészében feketében is megrendelhetők. A külső visszapillantó tükrök házai kék színűek (a Lapiz-kék külső szín esetében feketében). Az autó nyitásakor már az alapfelszereltség részeként a talajra vetített „20 R” logó üdvözli a vezetőt és az első utast. A kifejezetten e különleges modellváltozathoz tervezett dizájnelemek között szerepel a B-oszlopok „20” jelvénye is.

Atletikus farkialakítás – Tetőlégterelője a különleges modellváltozat versenysportot idéző megjelenését erősíti, és a tetőperemen jóval túlnyúló kialakításával, illetve a hátsó szélvédő felé ívelő fekete szegélyével – e modell magasfokú dinamikáját kiemelve – még laposabb hatást kölcsönöz a Golf R „20 Years”1 számára. A csúcsmodell sportos megjelenését a csomagtérajtó kék R-logója, valamint az egyaránt sötétített hátsó oldalablakok és hátsó szélvédő teszik teljessé.


Beltér – Valódi karbon és kék R-részletek

Exkluzív dizájnelemek – Borításának kék R-logójával már a kulcs is egyértelműen jelzi, hogy egy igazán különleges járműhöz tartozik. Beszállás előtt a különleges modellváltozat kivetített, modellspecifikus „20 Years” logóval üdvözli a vezetőt. A műszerfalon és az ajtókárpitokon már alapfelszerelésként valódi szénszálerősítésű műanyag (Genuine Carbon) dekorbetétek erősítik a különleges hangulatot, a Golf R „20 Years”1 világszerte az első Volkswagen e különösen igényes dizájnelemekkel.

Csúcs-sportülések – Az új Golf R „20 Years”1 csúcsszínvonalú első sportülésekkel érkezik, amelyeket alapkivitelben nappabőr borít és aktív klímafunkcióval is rendelkeznek. A háttámla felső részét kék R-szimbólum hímzés díszíti, és különösen nemes hatású megoldás a beltér a Volkswagen R-modellek jellegzetes Lapiz-kék metálfényezésével harmonizáló kék árnyalata.

Érzelemdús fokozatváltások – A sportkormány hátoldalán a DSG sebességváltó ergonómiailag optimálisan kiformált kapcsolóbillentyűi állnak rendelkezésre. Manuálisan felkapcsolva az S és S+ menetfokozatokba, az új váltókapcsolási rendszer jól érzékelhető és kifejezetten sportos, apró rántásszerű visszajelzéssel szolgál a váltómű és a hajtásrendszer felől. A megnövelt sebességváltó-kapcsolóbillentyűkkel szerelt, igényes kivitelű multifunkciós sportkormánnyal a pilóta mindenkor határozottan kézben tarthatja az autó irányítását.Volkswagen R – Premium Performance modellek a Volkswagentől

A Volkswagen R génjeiben hordozza a versenysportot. Négyszeres rali-világbajnokként, két ralikrossz-világbajnoki címmel, valamint a legkorszerűbb technikákkal iránymutatóvá vált Volkswagen ID. R az elektromos mobilitás terén felállított összesített rekordjával a Volkswagen R jól érzékelhetővé és megélhetővé teszi a szabadságot és a teljesítményt. A bevezetésekor még „Racing” jelentésű „R” jelzés mára a Volkswagen prémium performance márkájává lépett elő. A megnövelt teljesítményű Volkswagen R-modellek gyökerei a versenypályákig nyúlnak vissza, és az innovatív technikák sorozatgyártású alkalmazását szolgálják. A Volkswagen Premium Performance modelljeinek kifejező dizájnja, illetve az általuk képviselt jövőorientált mobilitás világszerte rajongói közösségeket inspirál. Egyedi színvilágával, valamint exkluzív és igényes külső és belső dizájnjával az R-Line felszereltségi változatok a Volkswagen más modelljei felé is közvetíthetik a Premium Performance márka sportos karakterét.


20 éve Golf R – Meggyőző visszatekintés

Golf R32 (2002) – Már premierje is igazi autóipari szenzációnak számított: 2002-ben bemutatkozott az első Golf R323. 177 kW (241 LE) teljesítményű, 3,2 literes hathengeres motorjával a legerősebb Golfként érkezett, amit a Volkswagen valaha készített. A VR6 aggregát 320 newtonméter maximális forgatónyomatékot produkált. E motorizáltsággal álló helyzetből mindössze 6,6 másodperc alatt gyorsított fel a Golf R323 100 kilométer/órás tempóra, végsebessége pedig elérte a 247 kilométer/órát. Az R32 az első Golf modellként kínálta felárért a különösen gyors és kényelmes fokozatváltások jellemezte, kettős tengelykapcsolós sebességváltót (DSG), mára pedig már aligha képzelhető el a Volkswagen-paletta a DSG váltómű nélkül. Az első Golf R32 háromszor nagyobb darabszámban kelt el a tervezettnél, 2002 és 2004 között mintegy 12 ezer példány készült belőle.

Golf 5 R32 (2005) – 2005-ben debütált a második Golf R323. Az immár 184 kW (250 LE) teljesítményű, hathengeres motor még elődjénél is erősebb és dinamikusabb lett. Az alapkivitelben hatfokozatú manuális sebességváltóval – opcióként pedig kettős tengelykapcsolós sebességváltóval (DSG) – szerelt második Golf R32 320 newtonméter maximális forgatónyomatékot kínált, 6,2 másodperc alatti 0-100 kilométer/órás gyorsulás és 250 kilométer/óra végsebesség mellett. 2005 és 2009 között nagyjából 29 ezer második generációs Golf R323 gördült le a szerelőszalagról.

Golf 6 R (2009) – Négy évvel később a 2009-es Frankfurti Autószalonon (IAA), a Volkswagen a Golf hatodik nemzedékének műszaki alapjaira épülő utód világpremierjével a V6-os atmoszférikus konstrukcióról takarékosabb 2,0 literes négyhengeres turbófeltöltésű erőforrásra (TSI) váltott. Az „R32” típusjelzés „R”-re változott, miközben a harmadik generációval ismét jelentősen nőtt a teljesítmény. A 2.0 TSI aggregát 199 kilowattot (270 LE)3 teljesített, 350 newtonméter maximális forgatónyomaték mellett. A 0-100 kilométer/órás sprint mindössze 5,5 másodpercet igényelt. Az igazi különlegesség: míg a leváltott Golf R32 10,7 liter, a Golf R3 harmadik generációja mindössze 8,5 liter – azaz 2,2 literrel, vagyis 21 százalékkal kevesebb – üzemanyagot fogyasztott 100 kilométerenként. A szén-dioxid-kibocsátás hasonló mértékben, kilométerenként 255-ről 199 grammra csökkent, az automatizált váltóművel szerelt Golf R DSG pedig csupán 8,4 literrel (szén-dioxid-kibocsátás: 195 g/km) is beérte 100 kilométerenként. 2009 és 2013 között mintegy 32 ezer Golf 6 R készült.

Golf 7 R (2013) – A premier helyszíne ismét Frankfurt, ahol a 2013 szeptemberi IAA alkalmával bemutatkozott a Golf 7 alapjaira épülő negyedik generációs Golf R3. Új tervezésű, turbófeltöltésű és közvetlen benzinbefecskendezésű erőforrásával (TSI) a negyedik Golf R elsőként lépte át a mágikus 300 lóerős (221 kW) határt, vagyis a négyhengeres aggregát 30 lóerővel erősebbnek, emellett akár 18 százalékkal gazdaságosabbnak is bizonyult elődjénél.

A manuális sebességváltóval szerelt Golf R álló helyzetből mindössze 5,1 másodperc (elődje: 5,7 másodperc) alatt gyorsított fel 100 kilométer/órás tempóra, az automatizált kettős tengelykapcsolós sebességváltóval (DSG) szerelve pedig csupán 4,9 másodpercet igényelt ehhez. A maximális forgatónyomaték 30 newtonméterrel 380 newtonméterre nőtt. Ahogyan mindhárom korábbi Golf R generáció, az új modell is állandó összkerékhajtáson keresztül juttatta motorja erejét az útra, jelen esetben a 4MOTION rendszer legújabb verziójával. 2013 és 2020 között nagyjából 127 ezer negyedik generációs Golf R hagyta el a gyárat.

Golf 8 R (2020) – A Golf 8 műszaki alapjaira épülő Golf R2 2020 novemberében tartotta világpremierjét, és 235 kW (320 LE) teljesítményével, illetve 420 newtonméter maximális forgatónyomatékával mindegyik korábbi Golf R modellt felülmúlta. A sportautó ötödik nemzedéke egyben az első Volkswagen az R-Performance kerekenkénti forgatónyomaték-szabályzással (R-Performance Torque Vectoring) kiegészített, legújabb 4MOTION összkerékhajtással, amely hálózatba kapcsolt, intelligens rendszerként immár a menetdinamika új dimenzióját tárta fel. A sportautó ötödik kiadása álló helyzetből mindössze 4,7 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, végsebességét pedig az elektronika korlátozza 250 kilométer/órára (opcióként 270 kilométer/órára). A Golf R2 ötödik generációja 2020 óta készül a wolfsburgi gyárban.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.